Z życia szkoły
Sprawozdanie z rozgrywek Warszawskiej Ligi Debatanckiej dla gimnazjalistów w roku szkolnym 2013/ 2014.
Dodano: 2014-09-20
Już trzeci rok z rzędu w Społecznym Gimnazjum nr 4 „ Bachmacka” tworzyłam drużynę gimnazjalistów chętnych wziąć udział w trudnych, całorocznych rozgrywkach Warszawskiej Ligi Debatanckiej.
W skład drużyny wchodzili: Zofia Hadryś, Natalia Matuszewska, Jan Zglinicki, Łukasz Kremky, Maciej Zambrowski.
Drużyna spotykała się co tydzień (w piątkowe popołudnia).
W roku szkolnym 2013/ 2014 zmieniła się formuła zawodów, przybyło szkół chętnych do rywalizacji, więc rozgrywki odbywały się w dwóch grupach. W „fazie grupowej” rozegraliśmy cztery spotkania. Wszystkie, z wyjątkiem jednego remisu, wygraliśmy. Tematy rozgrywek grupowych:
Nauka języka polskiego ( w tym wiedzy o literaturze) jest potrzebna w każdym zawodzie. (6. listopada 2013 r.)
Zajęcia z wf nie powinny być obowiązkowe.(28. stycznia 2014 r.)
To nie my powinniśmy wygrać tę debatę. (26. marca 2014 r.)
Pokojowa Nagroda Nobla powinna zostać zniesiona (18 czerwca 2014 r).
Wywalczyliśmy awans do rundy finałowej. Rozgrywki półfinałowe oraz finał odbywały się tego samego dnia ( 26.czerwca 2014 r.), co oznaczało, że musieliśmy przygotować się do dwóch debat w bardzo krótkim czasie (niecały tydzień).
Tematy rundy finałowej:
Należy wierzyć w człowieka.(półfinał)
Należy wierzyć w sprawiedliwość. (finał)

Niektórzy członkowie drużyny zrezygnowali z wyjazdu z rodziną, wybierając przygotowania do półfinału i finału.
Zdaniem sędziów nasi przeciwnicy w półfinale – Społeczne Gimnazjum nr 2 - okazali się lepsi od nas, ostatecznie, zatem zajęliśmy trzecie miejsce. Jest to powód do dumy, to nasza najwyższa lokata ( w ubiegłym roku znaleźliśmy się tuż poza podium).
To tyle, jeśli chodzi o „aspekt rywalizacyjny”. Myślę jednak, że dużo ważniejsze dla tych pięciorga młodych ludzi były te nasze wspólne spotkania, na których nieraz dochodziło do różnicy zdań, przekonywania się do wybrania takiej, a nie innej strategii na kolejne rozgrywki, oraz budowania zaufania do kolegów z drużyny oraz do mnie jako ich trenerki. Ale tego akurat nie da się ująć (na szczęście!) w statystyki. Warto także wspomnieć, że na niektóre nasze spotkania przychodzili byli już członkowie debatanckiej drużyny „Bachmackiej”, co budowało trwałe więzi naszych gimnazjalistów ze starszymi kolegami. Pomoc niektórych z nich (np. Kuby Goreckiego) okazała się bardzo ważna.
Troje z uczestników rozgrywek w roku szkolnym 2013/ 2014 od czerwca jest też już naszymi absolwentami (Zofia Hadryś, Natalia Matuszewska, Jan Zglinicki). Każdy z nich pożegnał się ze mną w szczególny sposób. Co daje nadzieję, że pomogą swoim następcom.

Trenerka „Bachmackiej”
Dorota Korbel
Festiwal Pieśni Niepodległej 2019

Mistrzostwa Warszawy w sztafecie

Zdrowy Tydzień

14 Społeczna Szkoła Podstawowa i 4 Społeczne Gimnazjum STO ul. Bachmacka 3, 02-647 Warszawa tel./fax: (22)844-28-38 lub (0)792-44-28-38 bachmacka.sekretariat@gmail.com
Projekt • Donata Jończyk     Wykonanie • Tribal DDB     Wszystkie prawa zastrzeżone.